Börja spela golf
– Gammal som ung, oavsett förutsättningar så är golfen för dig.
Välkommen till golfen
Låter det kul med golf? Här hittar du allt du behöver veta för att komma igång med sporten som lockar nästan en halv miljon svenskar – för första gången eller som återvändare, som barn eller vuxen.
Lättaste sättet att börja är att gå en Grönt Kort-kurs här på Vassunda GK – en nybörjarutbildning för vuxna. Barnens väg in i golfen kallas Golfäventyret som har anpassade korta banor och utrustning.
Myter om golfen
Vi kan väl börja med att en gång för alla slå hål på alla de myter du säkert hört om golfen.
"Golf är dyrt och bara för folk med pengar"
– Precis som många andra sporter kostar det pengar med golf, men långt ifrån så mycket som en del verkar tro. Det du behöver är ett medlemskap (läs om våra alternativ här), klubbor samt bollar.
Du behöver inte årets nyheter i klubbväg som nybörjare. Ett begagnat halvset duger gott och kan kosta allt från 500 kronor och uppåt. Vill du inte köpa ett set finns det klubbor att låna här på klubben.
"Jag har inga golfkläder"
– Det har du visst! Har du ett par byxor, en tröja och ett par skor så har du golfkläder. Man behöver inte klä sig som proffsen på TV i pikétröjor från kända märken, utan det går utmärkt med en helt vanlig t-shirt. Det viktiga är att det ska vara bekvämt att spela i och att du kan röra dig hyfsat obehindrat.
"Jag har inte tid att spela"
– Visst, spelar du 18 hål tar det runt fyra timmar, men det finns ingen regel som säger att du måste spela alla hål. Spelar du bara nio hål så tar det hälften så lång tid.
Du är också välkommen hit till klubben för att träna puttning, bunkerslag eller slå en hink på rangen i 20 minuter. Eller bara ta en kopp kaffe och macka och umgås lite med andra golfare.
"Golf är för svårt för mig"
– Att bli bäst i världen är svårt men att bara spela för att ha kul är enkelt. Du sätter dina egna mål gällande ditt spel och tack vare golfens unika handicapsystem kan en nybörjare faktiskt vinna över någon som spelat golf i 20 år.
Vill du veta mer om hur du kan vinna över Henrik Stenson, tveka inte att höra av dig till oss, så berättar vi mer. Tänk också på att golf är en idrott för hela livet. Vår yngsta medlem är bara X år gammal och vår äldsta är över XX.
"Jag vill ju testa, men det verkar läskigt"
– Att komma till en idrottsanläggning utan att veta något alls är alltid lite skrämmande. Som tur är har vi personal och ideella som är experter på att hjälpa dig som är nybörjare. De visar hur allt fungerar, vad det finns för möjligheter till spel och träning, samt hur man kommer ut på banan för att spela. Ta kontakt med oss så tar vi hand om dig.
"Tänk om jag slår i marken så gräsmattan går sönder"
– Att inte träffa bollen vid varje slag händer oftare än du tror. Ibland svingar du ovanför bollen och träffar inget alls, ibland träffar du bara marken så att grästuvorna flyger.
Tittar du på proffsen träffar de faktiskt både bollen och marken lika mycket. Storleken på de grästuvorna de slår upp är inte att leka med. Det enda du behöver tänka på om du träffar marken är att lägga tillbaka gräset och trampa till så att det fastnar igen. Enkelt va?
"Tänk om jag får spela med någon superduktig. Pinsamt!"
– Att kliva upp på första utslagsplatsen när en annan kanske okänd person står bredvid, kan vara det jobbigaste som finns. ”Tänk om jag missar bollen? Tänk om jag slår snett? Tänk om jag gör helt fel? Har jag för dåliga klubbor? Är mina kläder rätt?” Det finns många tankar som hinner gå igenom huvudet innan du ska slå.
Som tur är ordnar vi på klubben fadderrundor där du får spela med en guide som hjälper dig runt på banan med allt från regler till vilket hål du ska sikta mot. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig ut.
Fadderrundor
Sugen på att spela, men rädd för att hamna med ett ”proffs”? Vi hjälper dig ut på banan så att du kan känna dig trygg och lugn.
När du genomgått Grönt Kort-kurs är det dags att spela dina fadderrundor. En fadder är din guide tills du klarat en runda på 54 hcp eller till din fadder anser att du kan klara dig själv på banan. Vem som helst som kan golfspelet och hur det fungerar på golfbanan kan agera fadder – din kompis, kollega eller familjemedlem – och du kan ha olika faddrar.
Klubben har också en fadderpool med frivilliga medlemmar som gärna spelar med dig som är nybörjare. Har du frågor eller vill spela med någon av dem kontakta någon av dem som finns på listan nedan. Receptionen hjälper till att boka in dig på en speltid eftersom du innan du har hcp 54 inte kan boka tider själv.
Välj helst eftermiddag/kväll, dvs när det är mindre bokat på banan, för fadderspel. Vi rekommenderar också helst att ni är max 3 i bollen, dvs max 2 nybörjare och en fadder. När vi bokar tider åt er kan vi spärra er tid så att inte andra kan boka in sig på er starttid.
Kontakta en av våra faddrar
Robert Van Dam
0701-10 72 17
Mats Falk
0708-90 16 01
Ann-Sofie Ripstrand
0709-30 25 32
Krister Ripstrand
0706-92 46 07
Lasse Westroth
0709-94 99 42
Robert Eriksson
0703-00 40 00
Anders Lundberg
0709-63 21 11
Så börjar du
Grönt kort är detsamma som 54 i hcp och innan du uppnått det spelar du på banan med fadder från röd tee. På Vassunda GK har du som kvinna då 58 extraslag och som man 52 extraslag (baserat på hcp 54). När du fått ihop 36 poäng så har du klarat det som krävs för att få grön kort. I takt med att du därefter sänker din hcp tittar du i slopetabellerna i klubbhuset eller här på hemsidan för att se hur många extraslag du får.
Din fadder är din markör och hjälper dig att räkna hur många poäng du fått under rundan. Har du fått 36 poäng eller mer utifrån hcp 54 kontaktar du receptionen. Du behöver alltså bara visa att du gått en runda på motsvarande 54 i hcp för att få ditt gröna kort. Vi ändrar då ditt hcp till 54 och efter det kan du själv logga in med ditt golf-id i Min Golf och boka tid och registrera rundan.
För att ta del av golfförbundets teori för nya golfare, som också ingår som en del i att ta grönt kort – läs vidare här!
Lycka till!
Kort om golf
Åtta bra saker att veta om sporten som lockar hundratusentals svenskar med samma intresse att motionera, umgås, utvecklas och tävla på den mest fantastiska av idrottsplatser, golfbanan.
Golfbanan
En bana består oftast av 18 hål med olika längd: par 3 som är kortast, par 4 som är medellånga och par 5 som är längst. På varje hål finns en utslagsplats kallad tee. Därifrån börjar du spela längs en klippt yta (fairway) mot en flagga som står på en finklippt gräsyta (green). Längs hålet finns spelhinder som sandfyllda bunkrar och vattenhinder, som du spelar över eller runt.
Spelet
Golf går ut på att ta sig från tee (utslagsplats) till green och putta bollen i hål på så få slag som möjligt. Par 4 innebär att målet för en van spelare är att klara hålet på fyra slag – utslag, transportslag och två puttar. Beroende på spelnivå ges extraslag kallat handicap och när du börjar på hcp 54 får du tre extraslag per hål. Spelar du alla 18 hål tar det cirka 4 timmar.
Slagen
För att ta dig till green och förbi alla hinder använder du olika sorters klubbor som gör att bollen flyger olika högt och långt. Exempel på klubbor är driver som du slår ut med från tee, fairwayklubbor som används till långa transportslag, järnklubbor du spelar in mot green med och slutligen puttern du använder för att sänka bollen i hål.
Utrustningen
Är du ny i golfen räcker det med 6–7 klubbor och du kan låna och testa klubbor på golfklubben. Du behöver också bollar, bag, greenlagare, peggar att slå bollen ifrån på tee, gymnastikskor och kanske en handske för bättre grepp om klubban. När du blir lite bättre kan du fylla på med fler klubbor och golfskor som är anpassade för ett bra grepp mot marken.
Utveckling
Golfare på helt olika nivåer och åldrar kan mötas på lika villkor, då skillnaderna utjämnas i golfens finurliga handicapsystem. Det är också ett sätt att mäta din egen utveckling då du börjar på hcp 54 och sänker dig i takt med att du blir bättre. Det är aldrig för sent att börja och du utvecklas hela livet.
Socialt
Golf är Sveriges största breddidrott med nästan en halv miljon medlemmar. Spelet är ett sätt att umgås med kompisar, familj eller medlemmar i hemmaklubben. Golfare som gillar att resa kan besöka olika klubbar runt om i landet – eller utomlands – och träffa nya människor med samma intresse.
Hälsa
Att röra på sig är bra för kroppen och knoppen och under en golfrunda går du cirka 10 000 steg. Det är också kul att idrotta tillsammans. Sveriges över 460 000 golfare går sammanlagt 10 miljoner mil per år och studier från Karolinska Institutet har visat att golfare lever upp till fem år längre.
Naturen
Golfbanan bildar en grön oas där människor och natur möts. Att spela golf och samtidigt få vistas i naturen är en perfekt kombination. På banan finns en omväxlande flora och en biologisk mångfald med groddjur och fåglar som trivs vid dammarna. Välkommen till världens vackraste idrottsarena!
Passa på att utveckla din golf i sommar genom att delta i någon av våra sommarkurser! Kurserna är i regel 2 h långa och fokuserar på olika teman varje gång. Första kurstillfället är den 30 juni då du får chansen att slå bättre järnslag!
Du kan välja bland dessa teman:
- Driver & woods, mer längd och oftare på fairway. 1/7 och 26/7
- Järnslag, bättre bollträff och kontroll. 30/6 och 28/7.
- Närspel, skaffa dig kortare puttar. 5/7 och 29/7.
- Bunker & lobb, svåra slag kring greenerna. 5/7 och 26/7
- Puttning, sänk fler puttar med rätt position. 1/7 och 28/7
- Ner till hcp 36, för dig som vill repetera och träna på grunderna i alla slag. 1/7 och 29/7
Du betalar 395 kr/kurs alternativt 695 kr inkl. en 25 minuters ufföljande privatlektion.
Klicka på Bokaknappen nedan så kommer du ner till bokningen av dessa kurser. Scrolla ner i menyn och klicka på den kurs du är intresserad av så kan du klicka dig fram veckovis för att hitta datum och tider. När du hittat den/de du vill delta i är det bara att boka. Betalar gör du i receptionen före varje kurs.
Vi reserverar oss för ändringar av datum och tider samt ändringar vid för få anmälningar.